Archive for "Aralık, 2016"

Trekking Nedir? Ne Değildir?

Trekking, doğada yapılan yürüyüşlere genel olarak verilen isimdir. İngilizce kökenlidir. Esası motorsuz araçlarla ve yük hayvanları ile yapılan iz sürme, patika takibi, dağ ve doğa geçişleri ve yürüyüşleridir. Trekking bir eğlence turu değildir. Belirli zorluklar içerir, konforlu değildir, daha çok spora dayalıdır. Bu sebeple trekkingi turizm turları ile karıştırmamak gerekir.

Read more

Burası benimdir

Tarihte ilk kez bir toprak parçasının etrafını çitle çevirip “ Burası benimdir ” diyen ve buna inanacak kadar saf olan insanlar bulabilen ilk insan, uygar toplumun ilk kurucusu oldu. O zaman biri çıkıp, çitleri söküp atacak ya da hendeği dolduracak, sonra da insanlara “ Sakın dinlemeyin bu sahtekarı. Meyveler herkesindir. Toprak hiç kimsenin değildir. Ve bunu unutursanız mahvolursunuz ” diye haykırsaydı, işte o adam, insan türünü, nice suçlardan, nice savaşlardan, nice cinayetlerden kurtaracaktı.

Jean – Jacques Rousseau

Tagged
Read more

Yeraltı Şehirleri

Her büyük metropolde gökdelenler, taksiler ve sokak satıcılarının feryatları göğe yükselir. Ama her telaşlı yüzeyinin altında derin, kendi gizemli ve büyüleyici geçmişi ile öteki sessiz dünyalar vardır.

Dünyanın en eski şehirlerinde ise yüzeyin altında yukarıdakilerden çok daha fazlası var. İşte size dünyanın farklı bölgelerinden mavi göklere değil yeraltında uzanan şehirler.

Derinkuyu
Kapadokya bilinmeyen, kutsal ve gizli dünyalar ile sarmalanmış olağanüstü bir peyzaja sahip. Peribacalarının altında yer alan başka bir gizem ise yeraltı şehirleridir. Tarihi Hititlere kadar uzanan Derinkuyu yeraltı şehrinin birçok katı henüz kazılmamış olsa da yerleşme toplam 11 katlıdır. Şehirde 3.000 ila 50.000 kişinin barınabileceği düşünülüyor. Şarap ve yağ presleri, ahır, kiler, depo, yemekhane ve şapeller gibi işlevleri barındıran Derinkuyu, Kapadokya genelindeki diğer yeraltı kompleksleri gibi yer üstünde bulunan tüm günlük aktiviteleri karşılayabilir yapıda. Şehrin dışarıya açılan 600 kapısı ise gizlenmiş yerlere çıkıyor. Her bir giriş kapısı şehir saldırı altında olduğu takdirde kapatılabilecek hareket eden, ancak sadece içeriden açılabilen kayalardan oluşuyor.

Read more